Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ke konci dubna 2012 se mi ukončí podpůrčí doba 380 dní v dočasné pracovní neschopnosti. Po té nastoupím na Úřad práce, skončím se živností. Budu mít nárok na výplatu dávek v pracovní neschopnosti, pokud bych hned otěhotněla a musela nastoupit na rizikové těhotenství?

Jako OSVČ jsem si hradila 10 let veškeré pojištění, včetně nemocenského. Děkuji, Anna

ODPOVĚĎ:
Nemocenské lze vyplácet na základě žádosti pojištěnce i po uplynutí podpůrčí doby, která trvá maximálně 380 kalendářních dní. Musí však být splněna podmínka, že podle vyjádření posudkového lékaře lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dní od uplynutí podpůrčí doby, nabude znovu pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pracovní činnosti.
Nárok na čerpání další plné podpůrčí doby ale vzniká až po 190 kalendářních dnech nepřetržité nemocensky pojištěné činnosti (zaměstnání). Pokud mezi dvěma pracovními neschopnostmi odpracujete méně než 190 kalendářních dní, nová podpůrčí doba se Vám zkrátí. Pokud tedy po ukončení nemocenské odpracujete např. dva měsíce a poté nastoupíte na nemocenskou, budete Vám nemocenské vypláceno pouze dva měsíce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.