Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)
Před opatrovnictvím na babičku, které mám od srpna 2011, jsem byla rok na úřadu práce. Babiččin stav se zhoršuje, je možné že babička brzy zemře. Budu mít po skončení opatrovnictví nárok na podporu a mám se hlásit na úřadu práce. Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Pokud jste opatrovníkem Vaší babičky, pak byl Vaší babičce pravděpodobně přiznán určitý stupeň příspěvku na péči nebo invalidního důchodu. V takovém případě je zapotřebí informovat o tom, že pečujete o osobu blízkou příslušné úřady (úřad, který příspěvek na péči nebo invalidní důchod vyplácí, okresní správu sociálního zabezpečení a Vaši zdravotní pojišťovnu). Je to důležité z toho důvodu, abyste mohla později dobu pečování doložit úřadu práce.
Pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti musíte totiž splnit podmínku péče o babičku v délce alespoň 12 měsíců během posledních dvou let před datem evidence na úřadě práce. Doba péče o osobu blízkou se totiž považuje za tzv. náhradní dobu zaměstnání. Pokud tedy budete o babičku pečovat alespoň rok, nárok na podporu Vám vznikne. Výše podpory v nezaměstnanosti se ve Vašem případě určí podle § 51 zákona o zaměstnanosti. Výše podpory se Vám tedy stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství. Protože tato částka nebude příliš vysoká, můžete si zažádat také o dávky státní sociální podpory nebo dávky pomoc v hmotné nouzi. Bližší informace o těchto dávkách najdete na internetu nebo Vám je poskytnou na úřadě práce v místě Vašeho bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.