Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem na rodičovské dovolené, která mi končí 30.12. 2011. Aktuálně 9. týden rizikového těhotenství. Jsem nyní bez zaměstnavatele (zkrachoval). Chci se vás zeptat, jak mám dále postupovat. Od 31.12. 2012 se mám nahlásit na úřadu práce? Ale díky rizikovému těhotenství se o práci ucházet nemůžu.

OSSZ mi sdělila, že se mám nahlásit na úřad práce a mám se informovat, jak má můj gynekolog napsat, že jsem na rizikovém těhotenství. Protože klasickou neschopenku oni ode mně nevezmou, když budu nahlášena na úřadu práce. Zaměstnavatel byl Polák, utekl do Polska. Já jsem si v té době nosila neschopenky stále na OSSZ. Než jsem ale měla nastoupit na mateřskou dovolenou, tak mi paní z OSSZ sdělila, že musím dát výpověď, abych v té době dostala mateřskou. Výpověď jsem tedy doručila zaměstnavateli. A dále jsem zůstala na nemocenské, z které jsem pak přešla na mateřskou dovolenou. Na úřadu práce jsem se byla informovat, zda se mám registrovat, ale tam mi řekli, že momentálně jsem na nemocenské a pak hned přejdu na mateřskou dovolenou, takže není důvod registrace. Jaké formuláře si mám donést pro zaregistrování na úřad práce? Ještě jsem se chtěla zeptat, zda se musím nahlásit do 4.1.2012 nejpozději, když mám rodičovskou dovolenou do 30.12.2011? Mám nárok na pobírání peněz od úřadu práce nebo ne, když budu vedena jako že jsem na rizikovém těhotenství (nebo zda mi úřad práce bude platit alespoň zdravotní pojištění). Mám pak nárok na mateřskou a pak klasicky na rodičovskou? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Pokud jste na neschopence (máte vystavenou neschopenku od lékaře), pak evidence na úřadě práce není možná. Na úřadě práce byste se mohla evidovat až po ukončení neschopnosti. Po skončení rodičovské dovolené tedy postačí, když se dostavíte na pobočku Vaší zdravotní pojišťovny a na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě Vašeho bydliště a nahlásíte zde (sepíšete čestné prohlášení), že i nadále pečujete o dítě mladší sedmi let věku. V takovém případě za Vás bude zdravotní pojištění i nadále hradit stát a doba péče o dítě do čtyř let věku se Vám započítává jako tzv. náhradní doba pojištění pro nárok na starobní důchod.
Z Vašeho dotazu vyplývá, že jste pracovní poměr u původního zaměstnavatele ukončila již v době nástupu na první mateřskou. Dle zákona nejste od data ukončení pracovního poměru nemocensky pojištěná a u dalšího dítěte tedy nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou), ale pouze na rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě. Podle nových pravidel platných od ledna 2012 ale stačí, když podmínky pro nárok na PPM splňuje otec dítěte. Pokud je tedy otec dítěte nemocensky pojištěný (zaměstnaný) po dobu alespoň 270 kalendářních dní a uvedete ho jako otce do rodného listu dítěte, pak byste nárok na mateřskou a volbu varianty rodičovského příspěvku mít měla.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.