Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozvedená a vzhledem k tomu, že moje dcerka často marodila na doporučení lékaře jsme se z Ústí přestěhovali ke kamarádce do rodinného baráčku v jiné lokalitě. V Ústí jsem zapůjčila svůj malý byt bratrovi, který řešil po rozvodu svoji situaci. Našla jsem si práci v Lovosicích, kde jsem působila cca 5 let.

V době krize zrušili celé naše oddělení, skončila jsem na ÚP. Poté jsem si udělala rekvalifikaci a nastoupila do domova důchodců, kde jsem byla cca 6 měsíců, pracovní poměr na dobu určitou do konce února 2009. Jenže 15. února jsem vážně onemocněla, byla hospitalizována v nemocnici a marodila skoro celý rok. Jenže před ukončením nemocenské (cca jednoho roka) jsem měla úraz, který opět vyžadoval hospitalizaci, operaci nohy. Nyní po dalším roce mi bylo ukončeno marodění, které celkem trvalo dva roky a následkem úrazu mi byl přiznán invalidní důchod 1. stupně. Hned po ukončení nemocenské jsem se zaevidovala na úřadu práce, kde jsem očekávala finanční podporu, ale na základě novely zákona, že v posledních dvou letech má občan nárok na finanční podporu v nezaměstnanosti, jestliže odpracuje jeden rok. Jak mám mít odpracovný jeden rok za dva roky, když jsem poslední dva roky celé promarodila? Nyní nemám nárok na nic. Měla jsem těžký úraz, kde jsem se podrobila 3x operaci a protože mi skončila podpůrčí doba musela jsem se evidovat na ÚP. Léčba trvá i nadále, ale nemám nárok na nemocenskou ani na podporu z ÚP, poradíte? Děkuji, Iveta

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o nemocenském pojištění trvá podpůrčí doba maximálně 380 kalendářních dnů. I po uplynutí této doby lze podle § 27 téhož zákona vyplácet nadále nemocenské pouze za podmínky, že podle vyjádření posudkového lékaře lze očekávat, že pojištěnec nejdéle v době 350 kalendářních dní nabude znovu pracovní schopnost. Maximální délku vyplácení nemocenské jste tedy již vyčerpala - nárok na čerpání další plné podpůrčí doby by Vám vznikl až po odpracování 190 kalendářních dní. Vzhledem k tomu, že za Vás během uplynulých dvou let nebylo odváděno sociální pojištění, nemáte bohužel nárok ani na podporu v nezaměstnanosti. Mohla byste zkusit zvýšit svůj příjem podáním žádosti o jiné sociální dávky - např. přídavku na dítě nebo příspěvku na bydlení. Kompletní přehled dávek státní sociální podpory, o které byste si mohla zažádat najdete např. na Integrovaném portále Ministerstva práce a sociálních věcí - zde: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp .
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.