Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od ukončení školy do 14.9.2011 jsem pracovala, nyní jsem nezaměstnaná. Vychovala jsem 2 dcery a syn, který se narodil 30.9. 1982 následně zemřel 1.10.1982. Nevím kolik dětí se mi bude počítat. Nemohu sehnat zaměstnání, od kdy je možný předčasný důchod nebo jaké jsou moje možnosti v této svízelné situaci. Jsem narozena v prosinci 1957. Děkuji, Uršula

ODPOVĚĎ:
Předčasný důchod je vlastně starobní důchod, na který má člověk nárok ještě před nárokem na řádný starobní důchod. Předčasný důchod je ale trvale snížený starobní důchod. Jeho nevýhodou je tedy to, že zůstává snížený i po dosažení nároku na řádný starobní důchod. Pro odchod do předčasného důchodu je důležité, zda Vám vznikne nárok na řádný starobní důchod dříve nebo později než v 63 letech. Pokud Vám nárok na důchod vznikne později než v 63 letech, můžete do předčasného důchodu odejít kdykoliv po 60. roce věku, pokud Vám nárok vznikne dříve, pak můžete odejít maximálně o tři roky dříve.
Ve vašem konkrétním případě (žena s dvěma dětmi - syn se pravděpodobně počítat nebude - nar. v roce 1957) je věk odchodu do řádného starobního důchodu 60 let a 8 měsíců. Protože Vám vznikne nárok na důchod před 63. rokem věku, můžete tedy do předčasného důchodu odejít nejdříve o tři roky dříve, tedy ve věku 57 let a 8 měsíců. To vše samozřejmě za předpokladu, že splňujete potřebnou dobu pojištění, která v roce 2011 činí 27 let a za každý další rok se o jeden rok zvyšuje.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že do předčasného důchodu budete moci odejít až v roce 2015. V současné době si tedy můžete zkusit zažádat např. o příspěvek na bydlení - informace o něm najdete zde: http://www.mpsv.cz/cs/2 nebo o dávky pomoci v hmotné nouzi, které najdete tady: http://www.mpsv.cz/cs/5 .
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.