Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od 1.4.2011 jsem zaměstnaná u jedné společnosti - smlouva na dobu určitou 1 rok. V zaměstnání jsem kvůli neschodám se šéfem nebyla příliš spokojená a rozhodla jsem ho změnit. Šéfovi jsem před Vánocemi oznámila, že jsem našla nové místo a chci odejít.

Vznikla dohoda - až dokončím rozpracované projekty můžu odejít (zatím jsme nepodepsali dohodu o rozvázání pracovního poměru). Během Vánoc jsem zjistila, že jsem těhotná, což by samo o sobě problém nebyl. Po kontrole u lékaře jsem se dozvěděla, že čekám dvojčata - rizikové těhotenství. Musím co nejdříve nastoupit na nemocenskou. Nemohu tedy nastoupit do nového zaměstnání? Jak mám postupovat? Můžu nastoupit na nemocenskou před odchodem ze zaměstnání a zaměstnavatel mi ji musí vyplatit i když jsem chtěla odejít? Jak to bude ve chvíli kdy mi skončí smlouva (31.3.2012)? Budu nadále dostávat nemocenskou nebo až do porodu nebudu pobírat nic? Mám nárok na mateřskou, jestliže nebudu zaměstnaná (vyprší mi smlouva během těhotenství)? V současné době mám přerušené studium doktoranského programu, od března bych mohla studium obnovit a dostávala bych stipendium. Mohu stipendium pobírat během nemocenské či mateřské? Děkuji, Žaneta

ODPOVĚĎ:
Na nemocenskou samozřejmě můžete nastoupit kdykoliv - tedy i před odchodem ze zaměstnání. V takovém případě nebudete mít podle současné právní úpravy první tři dny na nemocenskou dávku nárok. Od 4. do 21. dne pracovní neschopnosti Vám bude zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy, od 22. dne Vám pak nemocenskou dávku bude vyplácet okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě bydliště. Ta Vám bude nemocenskou vyplácet i po ukončení pracovního poměru - do nástupu na mateřskou. Vzhledem k tomu, že splníte potřebných 270 kalendářních dní nemocenského pojištění a v době nástupu na mateřskou budete ve 180denní ochranné lhůtě, vznikne Vám nárok jak na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou), tak na volbu varianty rodičovského příspěvku. Během nemocenské i mateřské je možné pobírat stipendium.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.