Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je mi 28 a s přítelkyní které je 17 let čekám dítě, přítelkyně dosáhne plnoletosti až cca 3 týdny po narození dítěte,na sociálce mi řekli že po dobu do její plnoletosti budu odpovědnou osobou já oproti prohlášení na matrice, tam jsem však s údivem zjistil že se s námi nehodlají o ničem bavit, přestože oba, i její zákonný zástupce souhlasíme s mým příjmením a bydlištěm. Prý se dítě narodí s jejím příjmením i bydlištěm a zodpovědná osoba bude její matka do plnoletosti přítelkyně

Pak soudně žádat o otcovství s tím, že se vystaví nový rodný list na situaci, která je skutečná. Je toto možné? A proč jako já otec a ona matka nemáme na nic právo? Nebo by tuto situaci vyřešila možnost zplnoletnění a sňatek, kolik toto orientačně stojí a jaké jsou potřebné doklady? Děkuji, Martin

ODPOVĚĎ:
Bohužel, to, že je Vaše přítelkyně nezletilá vede k řadě komplikací – mj. i souhlasné prohlášení rodičů o otcovství je k určení otcovství nedostatečné.
Ve Vašem případě by opravdu návrh na povolení uzavřít manželství podle § 194 Občanského soudního řádu byl nejlepším řešením.
Návrh je osvobozen od soudních poplatků, takže byste platili max. náklady právního zastoupení, za předpokladu, že byste věc svěřili advokátovi, což není nevyhnutelné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.