Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před asi 1,5 rokem jsem pomohl jedné mongolské dívce s problémy na uzemí naší republiky a posléze jsem ji v rámci programu o dobrovolném odchodu z republiky s finanční pomocí od státu, pomohl s návratem do vlasti. Chvíli poté jsem se od této dívky dozvěděl, že očekáváme potomka. Poměr jsme spolu měli, takže možné to samozřejmě je možné, ale jak jsem se následně dozvěděl, tak ta dívka spala po celou dobu pobytu v republice se spoustou mužů, takže teď netuším jestli je dítě opravdu moje či ne. Ta dívka se hodlá vrátit zpět do České republiky a já bych potřeboval vědět, jak zjistit že je dítě skutečně mé a v případě že ano na co všechno má a za jakých okolností tato žena nárok, když s ní nechci rozhodně trávit zbytek svého života. Děkuji, Václav


ODPOVĚĎ:
Pokud stojíte o to zjistit, zda je dítě Vaše, požádejte tuto dívku, zda by svolila testovat její dítě ohledně otcovství (testy DNA). Pokud to nedovolí, můžete podat žalobu k soudu na určení otcovství, a ten toto testování nařídí. V případě, že se ukáže, že jste otcem, můžete se domluvit ohledně výchovy a výživného dítěte, přičemž tuto dohodu schválí soud, nebo se nedohodnete, a na návrh jednoho z vás soud určí výši výživného a také komu bude dítě svěřeno do výchovy. Poté může matka požadovat výživné až tři roky zpětně a příspěvek na úhradu potřeb neprovdané matky v době těhotenství a porodu.
Dokud ovšem nejste matrikový otec, tedy dokud nejste zapsán jako otec v rodném listě dítěte, nemůže po Vás matka dítěte požadovat žádné výživné ani příspěvek na úhradu potřeb neprovdané matky v době těhotenství a porodu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.