Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám sedmiměsíčního syna, když jsem otěhotněla tak přítel odletěl do Ameriky za prací, tedy spíš utekl před dluhy, dluží na zdravotnim, sosiálním, finančnímu úřadu, i bankám.To já nevěděla. Domluvili jsme se, že po porodu ho nebudu uvádět jako otce v rodném listu, celé těhotenství mi neposílal žádně finance a ani teď se k tomu nemá, prostě se na nás vykašlal, chtěla jsem se zeptat jestli je možné ho teď uvést jako otce a požadovat alimenty, uhradit veškeré náklady s těhotenstvím. Mohu požadovat výživné na mě? Jedny alimenty už platí a to své bývalé ženě (5000 Kč na dvě děti), dříve byl živnostník, zajímalo by mě, jak je to s tím, když je pryč a nemůže se dostavit k soudu. Mám jeho americkou adresu. Jaká je vůbec možnost takového člověka dostihnout, když je tam nelegálně a tady dluží kde se dá? Já ho živila a ještě kvůli němu přišla o vše. Jestli je nějaká šance, ikdybych ho tím měla jen postrašit, aby začal platit, má strach z vězení. Děkuji. Lenka


ODPOVĚĎ:
Žalobu na určení otcovství můžete podat kdykoli, ve Vašem případě bude soud velmi zdlouhavý, neboť předpokládám, že otec dítěte se bude soudu vyhýbat. Navíc doručování do ciziny celou věc také protáhne. Soud mu pravděpodobně určí opatrovníka pro doručování. Prokázat otcovství lze i pomocí jeho příbuzných.
Návrh na rozhodnutí o výchově a výživě můžete také podat už teď, je to dokonce žádoucí, neboť Váš nárok se promlčí tři roky po porodu.
Soud však takové řízení přeruší do doby rozhodnutí o otcovství.

Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu mateřské dovolené, může soud na návrh uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.