Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem biologický otec dítěte (dcera) ve věku 4 roky. V rodném listě je uveden bývalý manžel mé přítelkyně, protože porodiula dítě ve lhůtě 365 dní po rozvodu. Došlo k popření otcovství ze strany bývalého manžela a soud mě určil za otce. Rodný list je stále vypsán na bývalého manžela. Teď nám dítě vzala sociálka a umístila do dětského domova. Matka je v protialkoholické léčebně a mě není umožněno ji ani navštěvovat, protože nejsem zapsán v rodném listě jako otec. Jak mohu získat dcerku zpět? Pracuji brigádně, nemám trvalý pracovní poměr. Děkuji, Richard.


ODPOVĚĎ:
Pokud máte soudní rozhodnutí o určení otcovství, tak kromě toho, že si na matrice musíte vyřídit vydání rodného listu dítěte, tak s tímto rozhodnutím můžete jednat i se správou sociálního zabezpečení i dětským domovem. Problém je, že pokud je matka v léčebně, tak výchova malého dítěte není dostatečně zajištěna a Vy jako brigádník neposkytujete záruky za dostatečné materiální zajištění dítěte.
Nejprve se postarejte o vydání rodného listu (zkontaktujte soud, který rozhodoval ve věci, požádejte je ať se spojí s matrikou a v celé věci urychleně jednejte). Pokud budete ekonomicky zajištěn – bydlení a příjem, tak bude snazší získat dítě do péče.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.