Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žila jsem několik let s mým dnes (09.10.2023) již bývalým partnerem. Před koncem vztahu jsme podstoupili umělé oplodnění. Podepsal všechny příslušné dokumenty, akorát než byl podepsán souhlas s transferem, rozešli jsme se. Teď po mě požaduje, že mi souhlas podepíše pouze za předpokladu, když nebude uveden jako otec a nebudu si na něm nic nárokovat.

Nemám s tím problém, ba naopak, ale nevím, zda to lze legálně provést. Existuje nějaká možnost smlouvy, kdy mu podepíši, že nebude uveden v rodném listě a nebudu po něm nic do budoucna vyžadovat?

 

ODPOVĚĎ:
Ve vašem případě dojde k určení otcovství podle § 778 občanského zákoníku, který říká, že: Narodí-li se dítě, které je počato umělým oplodněním, ženě neprovdané, má se za to, že otcem dítěte je muž, který dal k umělému oplodnění souhlas. Pokud tedy Váš bývalý partner dá souhlas k umělému oplodnění (transferu), bude po narození dítěte zapsán do jeho rodného listu. Toto nelze nijak obejít - těžko můžete na matričním úřadě tvrdit, že nevíte, kdo dal k Vašemu umělému oplodnění souhlas.
To, že bude Váš bývalý partner uveden v rodném listě dítěte jako otec, samozřejmě neznamená, že po něm musíte požadovat výživné. To, zda budete po bývalém partnerovi požadovat výživné, záleží zcela na Vašem rozhodnutí. Při souhlasu s umělým oplodněním se ale Váš bývalý partner nemůže vyhnout tomu, aby byl do rodného listu dítěte zapsán jako otec - žádná smlouva v tomto případě nepomůže. Pokud Váš bývalý partner dá k umělému oplodnění souhlas a v budoucnu by chtěl své otcovství popřít, bylo by to možné pouze v případě, že by se ukázalo, že jste neotěhotněla díky umělému oplodnění, ale přirozeně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.