Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud soud nařídí testy DNA k určení otcovství dítěte a prokáže se, že nejsem biologickým otcem dítěte (1 rok) můžu po bývalé přítelkyni žádat občanskoprávní cestou úhradu všech vynaložených nákladů, které jsem musel zaplatit, abych se dozvěděl, zda jsem biologický otec, tj. 50.000 Kč?

Bývalá přítelkyně je dnes (30.10.2019) vdaná, komunikovala jen dopisy přes právníka. Neustále měnila vyjádření. Jak bych měl postupovat, pokud náklady na zjištění biologického otcovství odmítne uhradit? Děkuji za odpověd. Vašek.

 

ODPOVĚĎ:
Náklady na zjištění otcovství by měl hradit ten, kdo zapříčinil, že náklady musely být vynaloženy a soud by o tom měl rozhodnout svým rozhodnutím. Pokud jste byl nucen podstoupit toto soudní řízení a výsledkem bude zjištění, že nejste biologickým otcem, máte právo po matce dítěte náklady požadovat. Pokud by Vám je nepřiznal přímo soud u jednání, musel byste proti ní podat žalobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.