Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec dítěte není zapsán do rodného listu RL. Jeho rodina o dítěti neví, po nátlaku začal platit alimenty s tím, že nechce k soudu. Existuje nějaká promlčecí lhůta, termín, do kdy je potřeba řešit soudně? Tj. v případě, že by později přestal platit dobrovolně, mohu kdykoli řešit dodatečně soudem, nebo bude již na to pozdě?? Děkuji, Leontýna.

ODPOVĚĎ:
V případě určení otcovství můžete žalobu k soudu podat kdykoliv v budoucnu, žádná promlčecí lhůta zde není stanovena. Podání žaloby na určení otcovství tedy není – na rozdíl od žaloby na popření otcovství – omezeno žádnou lhůtou. Dokud bude otec dítěte výživné hradit, není nezbytně nutné podávat k soudu žalobu na určení otcovství. Pokud by v budoucnu výživné hradit přestal, můžete žalobu k soudu kdykoliv podat. Vzory takového žaloby najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jejím sepsáním může pomoci advokát – nejlépe se specializací na rodinné právo. Žalobu na určení otcovství je zapotřebí podat k okresnímu soudu v místě bydliště domnělého otce dítěte, za podání žaloby se neplatí žádný soudní poplatek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.