Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem těhotná s mužem, s nímž jsem chodila jen krátce, pak jsem se vrátila k dlouholetému příteli. Bývalému příteli jsem o těhotenství řekla a on mi teď vyhrožuje, že bude chtít dítě do své péče, že půlka je jeho, bude mě tahat po soudech atd. Chce se mi tím hlavně pomstít.

Kdybychom se současným přítelem udělali na matrice souhlasné prohlášení o otcovství, měl by bývalý nějaké právo se dítěte domáhat?Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
Otcovství dítěte je samozřejmě možné určit i tzv. souhlasným prohlášením rodičů učiněným na matrice nebo před soudem. Tímto způsobem je možné určit otcovství ještě před narozením dítěte. I v tomto případě ale může biologický otec dítěte podat k soudu žalobu na popření otcovství. Soud pak velmi pravděpodobně kromě výslechu svědků nařídí také provedení testů DNA, které jasně prokážou, kdo je skutečným otcem dítěte.

Pokud testy prokáží, že otcem dítěte je onen muž a nikoliv Váš dlouholetý přítel, bude tento muž zapsán do rodného listu jako otec dítěte. Jako otec pak bude mít vůči Vašemu dítěte veškerá práva, ale i povinnosti. Bude Vám muset platit pravidelně výživné, současně ale bude mít právo na pravidelný styk (setkávání) s dítětem v rozsahu, který určí soud (pokud se na rozsahu a frekvenci styku s dítětem nedohodnete sami dohodou - Vy a biologický otec dítěte).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.