Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdaná a otěhotněla jsem mimo manželství. Biologický otec dítěte si však na dítě dělá nároky. Chceme zachovat manželství a manžel přijme dítě za své. Má biologický otec právo po narození dítěte žádat test otcovství i přesto, že my s tím nesouhlasíme a v jakém věku dítěte? Děkuji, Judita

ODPOVĚĎ:
Jste-li vdaná a dítě se narodí v průběhu trvání manželství, bude jako jeho otec automaticky zapsán do rodného listu Váš manžel. Pokud s tím biologický otec dítěte nebude souhlasit, může podat k soudu žalobu na popření otcovství. Pokud se ale dítě narodí více než 180 dní po svatbě a méně než 300 dní po zániku manželství, je možné popřít otcovství jen tehdy, pokud je vyloučeno, že by Váš manžel mohl být otcem dítěte (nebyl dlouhodobě s manželkou, ze zdravotních důvodů nemůže mít děti).
Jestliže dojde k řízení o popření otcovství, soud pravděpodobně kromě výslechů svědků nařídí také provedení testů DNA. Jedná se většinou o tzv. "velký test", kdy je testována matka, otec i samotné dítě. Účast na testech DNA můžete sice odmítnout, resp. nikdo Vás nemůže k absolvování testu fyzicky donutit, soud Vám ale za maření soudního rozhodnutí a nepodrobení se testům může i opakovaně uložit finanční pokutu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.