Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Smazání otce z rodného listu. Mám 2,5 letou dceru, v jejím rodném listu je zapsaný expřítel, který není jejím biologickým otcem - ví o tom. Bohužel náš vztah nevydržel a rozešli jsme se před půl rokem. Na alimentech jsme se dohodli slovně. Nechci ho tahat po soudech, když dcera není jeho.

Platil první 2 měsíce, pak dostal exekuci na plat, tak neplatí a teď si našel novou přítelkyni s dětmi. Přemýšlím, zda je pro mě výhodné ho vymazat z rodného listu RL, abych si mohla zažádat o příspěvky. A jestli mi to schválí soud z finančního hlediska. Taky jsem četla, že nově v r. 2012 se může vymazat otec z rodného listu RL do 3 let dítěte bez rozhodnutí soudu. Je to tak? Expřítel nejeví o dceru zájem, ale ani její pravý otec, takže mi nezbývá, než nechat jméno otce v rodném listu RL prázdné. Nese to s sebou nějaké nevýhody? Děkuji, Vojtěška

ODPOVĚĎ:
Otcovství nemusí popřít pouze otec dítěte, můžete tak učinit i Vy jako matka. Do tří let věku dítěte může podle novely zákona o rodině platné od března 2012 otcovství popřít pouze otec dítěte. Vy jako matka můžete otcovství popřít pouze do šesti měsíců od narození dítěte. Po uplynutí této lhůty může žalobu o popření otcovství podat jen nejvyšší státní zástupce.
Do března 2012 platilo, že nejvyšší státní zástupce může podat tuto žalobu pouze tehdy, je-li to v zájmu dítěte. Od března 2012 ale platí, že pokud je zřejmé, že muž uváděný jako otec není biologickým otcem dítěte, pak nejvyšší státní zástupce tuto žalobu podat musí. Nemusel by ji podávat jen tehdy, pokud zájem dítěte vyžaduje, aby k popření otcovství nedošlo (například situace, kdy se mezi dítětem a domnělým otcem vytvoří silné citové pouto a popření otcovství by tento vztah narušilo).
Pokud je zřejmé, že Váš bývalý přítel není nebo nemůže být skutečným otcem Vaší dcery, můžete se obrátit na nejvyššího státního zástupce. V opačném případě se žádostí o popření otcovství neuspějete.
Pokud bude otcovství Vašeho bývalého přítele popřeno, nebudete po něm moci sice žádat výživné, současně ale pro Vás bude snazší získat některé sociální d
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.