Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám na vás dotaz ohledně dvojího příjmení dítěte. Mé dítě se narodilo v zahraničí, konkrétně na Maltě, kde i získalo rodný list. Já jsem češka, otec Ital. V tomto případě má dítě nárok jak české, tak na italské občanství. V Itálii vystavili pas i rodný list s příjmením mým i po otci (nejsme manželé).

Měli by v České Republice při vytvoření rodného listu tento fakt akceptovat? Nemůže mít přeci pas se dvěma příjmeními a v rodném listě mít jen jedno příjmení. Jak je možné tuto situaci řešit? Na matrice mi odpoví pouze, že to nelze, ale žádný konkrétní důvod neuvedou ani řešení. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Nový rodný list vytvářet nemusíte. Dítě už ho má. Dítě je třeba zapsat do speciální matriky, kterou vede matriční úřad městské části Brno - střed. Předtím je třeba, aby rodný list byl opatřen apostilou. Apostilou se opatřují cizí rodné listy, vystavené Čechům narozeným v zahraničí. Na základě ověřeného překladu cizího rodného listu se pak prostřednictvím zastupitelských úřadů České republiky nebo matriky žádá o zápis do výše uvedené zvláštní matriky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.