Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem 9 let ve vztahu s přítelem, se kterým mám 6ti letého syna, on má z předešlého manželství ve své péči 15ti letého syna a já ještě ze svého předešlého manželství 11ti letou dceru. Všichni žijeme ve společné domácnosti. V roce 2006, to bylo období, kdy jsem byla na mateřské dovolené s naším společným synem, si přítel vzal hypotéku na rodinný dům, ve kterém žijeme všichni, jsme tu i trvale hlášeni.

Od roku 2008 chodím do zaměstnání, děti do školy, do školky a můj měsíční příjem činí 12tis, on je podnikatel, přiznává ty nejnižší možné příjmy. Přítel mi v září 2010 oznámil, že má nový vážný vztah s naší společnou kamarádkou a chce, abych se odstěhovala.
Žádám Vás tímto o radu, zda mám vůbec nárok na to, bydlet v jeho rodinném domě, který jsme pořízovali spolu. Žijeme tam s dětma, můj příjem nestačí ani na poplatky. Poradíte mi, zda mě může vystěhovat i s dětmi, musí mi najít - koupit, zajistit bydlení? A platit ho? Nebo když nejsme manželé nemám nárok na nic a musím jít pryč? Děkuji, Daniela

DPOVĚĎ:
Pokud nejste ani spoluvlastnicí domu, tak nemáte nárok téměř na nic. Pokud prokážete náklady, které jste financovala do nemovitosti, můžete žádat finanční vyrovnání (např. faktury na Vaše jméno či jiné doklady).
O Vaše společné dítě je přítel povinen se postarat, takže jeho vystěhovat nemůže.
Vás a Vaše dítě z předchozího vztahu ovšem z domu vystěhovat může, a to i když tam máte hlášený trvalý pobyt.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.