Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 1984 jsem uzavřela manželství. Téhož roku jsme dostali byt, který je nyní majetkem Města. Město nechce uznat, že jako manželka jsem také nájemníkem. Dekret je psán na bývalého manžela. Ten již 9 let zde nebydlí a neplatí ani nájem. Městu jsem dobrá jen k placení nájemného, ale jiná práva nemám. Nemohu požádat ani o příspěvek na bydlení, chtějí potvrzení, že jsem nájemníkem. Jsem podle zákona nájemníkem?

Mám nárok na vymáhání nájmu v poloviční výši od bývalého manžela? Platím 9.130,- Kč nájem a energie. Mohu platit jenom svoji částku? Nedostanu pak výpoveď z bytu? Bývalý blokuje prodej bytu a všechny věci kolem, aby mne dostal do pozice neplatiče. Děkuji, Nina

ODPOVĚĎ:
U nájmu bytu vzniká ze zákona společný nájem bytu manžely. Jste tedy nájemcem ze zákona.
Obecně máte nárok na vymáhání peněžních prostředků od manžela, kterými je manžel povinen Vám přispívat na chod domácnosti a běžné výdaje – tedy i na nájemné. Pokud nejste schopni se jako manželé na těchto záležitostech domluvit, rozhodne na návrh jednoho z Vás soud.
Jako manželé jste oba dlužníky celého nájmu, oba tedy odpovídáte za jeho zaplacení stejnou – tedy stoprocentní, měrou.
Pokud byste přestala nájemné platit, může Vás město vystěhovat. Takový postup proto nemohu doporučit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.