Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně sirotčího důchodu. Minulý rok mi zemřel manžel, dostala jsem sirotčí důchod na nezletilého syna (6 let) a nezletilou dceru (16 let). Jelikož nezletilá Klára porodila dceru a nežije se mnou ve společné domácnosti a vyžaduje po mě, abych jí dávala její sirotčí důchod. Pokud bych jí ho dala, nemohu zaplatit nájem. Starám se ještě o nezletilého syna. Jak je to se sirotčím důchodem, když se mnou dcera nežije a žije u přítele? Má tedy nezletilá dcera nárok na sirotčí důchod? Musím jí ho dávat? Děkuji, Pavlína


ODPOVĚĎ:
Účelem sirotčího důchodu je vyrovnat dítěti ztrátu rodiče, a to především materiálního zabezpečení, které by mu poskytoval. Už z uvedeného plyne, že nemáte nárok na požitky spojené s pobíráním sirotčího důchodu, protože vy nejste sirotek, ale vdova. Dokud je dítě nezletilé, pobíráte ten důchod vy jako zákonný zástupce a naložit s ním máte ve prospěch Vaší dcery. Pokud máte prokazatelně s dcerou oddělenou domácnost a nepodporujete ji nějakými finančními dávkami, dochází k tomu, že se bezdůvodně obohacujete a to je zákonem postižitelné. Takže doporučuji se buď s dcerou dohodnout a nebo jí peníze posílejte, protože právo na ně má, ačkoliv je ještě nezletilá.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.