Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Má kamarádka žije 5let ve Španělsku. Pracuje tam, zdravotní pojištění platí ve Španělsku. Občanství má české. Ve Španělsku si našla přítele Španěla, se kterým žije v podnájmu již 2 roky. Mají spolu 1 dítě-chlapce, rok starého. Nejsou manželé, ale její přítel je uveden v rodném listu chlapce jako otec.  Nyní si ovšem přestali rozumět a přítel se od ní odstěhoval ke svým rodičům ve Španělsku, kousek od ní a vypadá to, že se snaží udělat vše pro to, aby syn připadl jemu. Při návštěvách svého syna si její přítel s sebou odnesl jednoho dne i synův rodný list a pas.

Kamarádka by se chtěla s chlapcem přijet podívat za rodinou do ČR na návštěvu, ale přítel jí k tomu nechce dát souhlas, asi z obavy že by tu zůstala i s dítětem – z tohoto důvodu jí zcizil určitě i rodný list a pas. Při společném soužití byli domluveni s přítelem, že dítěti po narození vyřídí obojí občanství. Kamarádka nijak nespěchala s vyřizováním, ale za nynější situace by si chtěla vyřídit i to české občanství. Po telefonickém dotazu na naší lince - Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí - jí tvrdí, že má její syn automaticky obě občanství, tedy i české.
Na ambasádě ve Španělsku jí řekli, že ho získá, až po souhlasu a podpisu otce (jejího přítele). Její přítel, lépe řečeno jeho právník tvrdí, že má jen španělské občanství.

Poraďte prosím, co má udělat nebo na koho se obrátit, případně který zákon řeší :
  • vyřízení českého občanství dítěti v cizině
  • jakým způsobem má vyjet za rodinou do ČR na dovolenou i dítětem, aby se to nebralo jako únos dítěte
  • na jak dlouho by mohla vyjet za rodinou do ČR
  • podle zákonů které země se pak řeší problémy při sporu o dítě
  • má na řešení problémů vliv jaké občanství má dítě
Děkuji, Martin


ODPOVĚĎ:
Je-li alespoň jeden z rodičů občanem ČR, dítě automaticky narozením získává české státní občanství. Osvědčení o státním občanství můžete vyřídit na zvláštní matrice v Brně, případně se obrátit na zastupitelský úřad ČR ve Španělsku – tedy na české velvyslanectví. V každém případě již státní občanství ČR má. Otec dítěte nemůže mluvit cizímu státu do záležitosti udělování státního občanství. To je svrchovaná záležitost každého státu, a podle našich zákonů ho toto dítě nabylo již narozením. Pouze pokud budete chtít získat český pas pro dítě, budete muset vystavit dítěti rodný list právě na matričním úřadě v Brně.
Neznám španělské zákony, ale v ČR platí, že pokud se rodiče nedohodnou na pobytu dítěte nebo na jeho odjezdu ze zahraničí, rozhodne na jejich návrh soud. Tedy i v případě návštěvy rodiny v cizině. Předpokládám, že ve Španělsku bude postup obdobný. Podrobnosti Vašeho pobytu v ČR Vám stanoví soud. Soud bude řešit situaci podle místa pobytu dítěte, tedy podle španělského práva. Státní občanství zřejmě vliv má, avšak domluvu mezi rodiči, případně dovolení navštěvovat příbuzné v jiném státě to ovlivnit nemůže. Neumím si představit soud, který by Vám to za jistých podmínek neumožnil.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.