Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po rozchodu mého druha s jeho manželkou v 10/2011 si jejich děti (nyní 5 a 9 let) střídali cca ob den v péči. V 10/2013 byly děti soudem svěřeny do střídavé péče obou rodičů (ob týden) a ti v 05/2014 rozvedeni. Já jsem se svým druhem a jeho dětmi od 05/2012 ve společné domácnosti a podílím se na jejich výchově svým dílem.

Matka nechce, abych děti vyzvedávala ze školských zařízení a vyhrožuje, že pokud se tak stane, dá podnět na "sociálku", že otec nezvládá střídavou péči. Má na to právo, určovat tyto věci v týdnu, kdy jsou děti svěřeny do péče otce? Ve kterém právním předpisu bych našla funkci družky otce dětí (co mohu a co nemohu? ). Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Právní definici pojmů druh a družka a vymezení jejich práv a povinností bohužel žádný právní předpis neobsahujete. Výčet toho, co jako družka můžete či nemůžete ve vztahu k dítěti svého druha, tedy nikde nenajdete. Základním předpokladem střídavé péče je to, aby se rodiče dětí byli schopni domluvit na zásadních věcech v oblasti výchovy a vzdělání dítěte. To ale neznamená, že má exmanželka Vašeho druha právo mluvit mu do toho, kdo bude děti vyzvedávat ze školy. Samotná skutečnost, že děti ze školky a školy vyzvedáváte Vy a nikoliv Váš druh, neznamená, že Váš druh střídavou péči nezvládá. Jsem přesvědčená, že podobného názoru bude i orgán sociálně právní ochrany dětí, tzv. OSPOD. Pokud je tedy jediným problémem to, že děti vyzvedáváte Vy, nemusíte se obávat toho, že by díky tomu druhova exmanželka dosáhla zrušení střídavé péče a získala by děti do své výhradní péče.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.