Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zvažuji rozvod. Do společné pěstounské péče máme svěřenou holčičku - 2,5 roku. Chci se zeptat, jestli v případě rozvodu může být holčička svěřena jen jednomu z manželů, nebo nadále může zůstat ve společné péči (pokud by jsme společně i po rozvodu zůstali bydlet v rodinném domě). Jaké jsou podmínky, případně, pokud by si o ni zažádala matka, která o ni doposud nejeví zájem, zda je možnost, že z důvodu rozvodu manželství by ji byla holčička vrácena. Děkuji, Ingrid


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě se bude o dítěti rozhodovat stejně, jako by šlo o Vaše vlastní. Tedy s ohledem na situaci, domluvu rodičů a blaho dítěte. Dítě tedy může být a bude svěřeno tomu rodiči, který bude mít zájem o dítě pečovat, a také toho bude schopen – bude mít potřebné vlastnosti (finanční zabezpečení, bydlení, zdravotní stav atd.).
V tomto ohledu jste byli už orgánem sociálně-právní ochrany dětí již prověřováni. Kdybyste bydleli i po rozvodu společně, může být dítě svěřeno do střídavé péče obou rodičů nebo i jen jednomu. Ale už ne oběma zároveň.
Pokud biologická matka nejeví o dítě zájem, tak jí, v případě Vašeho rozvodu, dítě zpět do její péče nebude svěřeno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.