Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partner platí výživné na 4letou dceru z předešlého vztahu 3 800, -Kč/měs. Žijeme spolu 2 roky, avšak netvoříme společnou domácnost (ve smyslu ustanovení § 115 a § 474 odstavec 1 Občanského zákoníku) z důvodu tendencí jeho bývalé družky nárokovat si při jejích návrzích o zvýšení výživného moje peníze.

V případě narození našeho dítěte je společná domácnost tvořena automaticky? Pokud ano, lze smluvně ošetřit, že moje příjmy jsou užívány pouze na mé potřeby a potřeby dítěte nebo soud bude brát v úvahu zlepšení životní úrovně otce = navýšení výživného? Nebo je lepší variantou se vzít a sepsat předmanželskou smlouvu? Následně zúžit společné jmění manželů SJM co se týče mého výdělku? Zkrátka, lze nějakým způsobem „ochránit“ moje příjmy? Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
Při stanovování výše výživného soud vychází z toho, že dítě má mít podobnou životní úroveń jako jeho rodiče. V případě narození dítěte soud samozřejmě přihlédne k tomu, že Váš partner má další vyživovací povinnost. Co se příjmů týče, nebude ale hodnotit pouze příjmy Vašeho partnera, nýbrž se bude zabývat celkově jeho majetkovými poměry. Důležitá je tedy celková životní úroveń Vašeho partnera, do které se samozřejmě promítnou i Vaše příjmy. Možnost, jak zamezit tomu, aby při posuzování partnerovy životní úrovně nebyly zohledňovány Vaše příjmy, bohužel neexistuje (v případě sňatku bohužel nepomůže ani zúžení společného jmění manželů SJM).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.