Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bývalý manžel se mnou téměř nekomunikuje, takže veškeré informace ohledně dcery mu zasílám e-mailem. Toto pondělí mi ve školce sdělili, že ve vedlejší třídě se uvolnila 3 místa na školku v přírodě, s tím, že v případě zájmu musíme účast na školce v přírodě nahlásit do středy.

Bývalému manželovi jsem tuto informaci napsala e-mailem a zaslala jsem mu SMS, že jsem mu poslala e-mail a že do zítřka (úterý) večer potřebuji odpověď. E-mail jsem kontrolovala ještě ve středu ráno, ale odpověď žádná. Dcera na školku v přírodě moc chce jet, tak jsem jí přihlásila a tuto skutečnost jsem včera dala na vědomí otci. Ten hned odpověděl, co jsem si to dovolila bez jeho souhlasu dceru na školku v přírodě přihlásit. Po výměně pár e-mailů mi napsal, že se školkou v přírodě souhlasí, ale musím mu nahradit ušlý víkend. Školka v přírodě je přes dva víkendy - jak přes můj tak přes otcův. Najdu někde, k čemu všemu souhlas otce potřebuji? A zda v takovém to případě jsem mu povinna ušlý styk nahrazovat? Otec běžně odpovídá po měsíci a na některé e-maily vůbec. Telefony mi nebere. Jak mám jednat v těchto situacích? Dcera je svěřena do péče mně. Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
V případech neuskutečněného styku mezi rodičem a dítětem je třeba rozlišovat, zda ke zmaření styku s druhým rodičem došlo svévolně, tedy bez objektivního důvodu, nebo zda styku zabránila objektivní překážka. Ve Vašem případě šlo o objektivní překážku, školka v přírodě by navíc mohla být posuzována jako překážka, která je v zájmu dítěte. Co se týče náhrady za ušlý styk, vzhledem k tomu, že šlo o objektivní překážku, která byla navíc v zájmu Vaší dcery a o které jste navíc otce informovala v předstihu, dle mého názoru nejste povinna ušlý styk nahrazovat. Doporučuji ale zkusit se s otcem domluvit, celou situaci si vysvětlit a dohodnout se na tom, jak budete příště v obdobných situacích postupovat.
Co se týče otázky, k čemu všemu potřebujete souhlas druhého rodiče, na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Žádný zákon totiž neobsahuje výčet konkrétních situací, o nichž by měli rozhodovat oba rodiče, resp. rozhodnutí, se kterými by měli oba rodiče souhlasit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.