Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji 20 let (2004-2024) jako nepedagogický pracovník ve školství. Z důvodu úspor mi zaměstnavatel bude pravděpodobně krátit pracovní dobu a tím i mzdu. Pokud odmítnu přistoupit na zkrácení pracovní doby a budu trvat na dodržení původní pracovní smlouvy na plný úvazek, jaké jsou mé další možnosti?

Nechci téměř 12 let před důchodem pracovat na zkrácený úvazek. Může mi zaměstnavatel např. dát výpověď pro nadbytečnost s odstupným nebo zkrátit úvazek bez krácení mzdy? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V rámci platové sféry, kde je plat ovlivněn tabulkami, není prakticky možné zkrátit úvazek při ponechání stejné výše platu.
Zaměstnanec nemusí se zkráceným úvazkem souhlasit, stane se pak pro zaměstnavatele nadbytečný. Zaměstnavatel má podle § 38 zákoníku práce povinnost přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy, včetně sjednaného rozsahu práce. Pokud nebudete se zkrácením úvazku souhlasit, zaměstnavatel nebude mít jinou možnost, než Vám dát výpověď pro nadbytečnost. Vám v takovém případě vznikne nárok na vyplacení odstupného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.