Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat na pracovní záležitost. Pracuji u České pošty, jen noční směny. Když otěhotním tím pádem nemůžu dělat v noci, ale pracovat chci. Tvrdí, že ranní směny na našem konkrétním provozu žádné nemají, tak tím pádem ihned posílají na kontrolku, ale nevidím žádný důvod být doma zavřená 9 měsíců, když jsem jinak zdravá.

Ale někde jsem se dočetla, že podle paragrafu 41 odstavec písmeno C rizikové práce v těhotenství, by mohlo vyřešit můj problém. Tím bych vás chtěla požádat o radu, jak mohu vyřešit tento problém nebo co proto můžu udělat? Děkuji, Helena.

ODPOVĚĎ:
Smyslem všech ustanovení zákoníku práce upravujících postavení těhotných zaměstnankyň je poskytnout výrazně zvýšenou ochranu těmto zaměstnankyním oproti ostatním zaměstnancům. Tato zákonná ochrana je ovšem limitována vůlí každé zaměstnankyně oznámit zaměstnavateli své těhotenství.
Zaměstnavatel není povinen převést těhotnou ženu z noční směny. Podle § 239 odst. 1 zákoníku práce platí, že požádá-li těhotná zaměstnankyně pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
Převedení probíhá tedy pouze na žádost a není automatické.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Těhotná zaměstnankyně a noční práce - převod na denní směnu, směny
  • Práce v noci a těhotenství pracovnice - převedení na denní práci
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.