Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve společnosti s. r. o. 15. rokem (2007-2022). V pracovní smlouvě nemám uvedenou pracovní dobu od-do, ani délku pracovního týdne. Mám sjednanou stálou mzdu bez pohyblivých složek. Dále mám ve smlouvě uvedené: "zaměstnavatel se zavazuje navyšovat mzdu vždy počínaje měsícem leden příslušného roku ve výši min. 4 % z hrubé mzdy".

V lednu 2015 mi zaměstnavatel sdělil, že mi již nepřidá ani korunu a také tak činí, bez dodatku ke smlouvě, prostě mi to jen oznámil. Není to z finančních důvodu firmy. Firma má obrovské zisky. Několik měsíců jsem se snažil a vyzýval zaměstnavatele k dodržování pracovní smlouvy, ale ten se mi jen vysmál a řekl, že i kdyby šel k soudu tak nemám proti firmě žádnou šanci vyhrát. Vzhledem k mému věku si byl jistý, že neodejdu, neboť by mě už nikdo nezaměstnal. Jsem si vědom, že své peníze již nezískám, ale můj dotaz je, jestli v této situaci mohu dát výpověď podle § 56/b zákoníků práce, nebo i v tomto mám smůlu. Děkuji za odpověď. Dan.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže je tento závazek uveden v pracovní smlouvě, zaměstnavatel jej nemůže jednostranně změnit jen svým rozhodnutím. Je proto povinen mzdu navyšovat podle pracovní smlouvy. Podle mého názoru není pravda, že v případě, že byste firmu žaloval nemáte šanci, je právě naopak. Soud byste pravděpodobně vyhrál.
Stejně tak je dle mého názoru založen výpovědní důvod podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce, neboť zaměstnavatel nesplnil svůj závazek plynoucí ze smlouvy.
V první řadě bych doporučovala zaslat zaměstnavateli předžalobní výzvu, kde můžete požadovat doplacení mzdy až 3 roky zpětně, ostatní doplatky jsou již promlčené.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.