Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od 19.6. 2010 jsem v pracovní neschopnosti, dne 30. 6. 2010 mi osobně ředitel přinesl výpověď, kterou jsem nepřevzala, nepodepsala. Pracovala jsem 25 let na jedné ZŠ. Do 31. 8. 2010 mám odevzdat klíče a vystěhovat své osobní věci. Mám to udělat? Neschopnost trvá, musí mi proplatit dovolenou, jsem ve školství, je to 40 dnů. Mám trvat na svém dalším zaměstnání? Pokud pracuji s penězi, musí být podepsaná hmotná zodpovědnost? A ještě mě zajímá zda nadále platí předpis zákazu kouření v základní a mateřské škole? Děkuji, Ludmila


ODPOVĚĎ:
V tuto chvíli Vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď, neboť jste v ochranné době (nemocenská) – dle § 53 zákoníku práce. Pokud Vám dá výpověď poté, co skončí nemocenská, musí uplynout výpovědní doba. Ve Vašem případě je však výpověď v tuto chvíli naprosto neplatná. Proto zaměstnavateli musíte písemně oznámit, že považujete výpověď za neplatnou a že trváte na tom, aby Vás i nadále zaměstnával. Jinak se má za to, že pracovní poměr skončil dohodou.
Můžete klíče odevzdat současně s vyklizením osobních věcí, avšak pouze proto, abyste umožnila práci jinému po dobu Vaší pracovní neschopnosti.
Pokud toto vše zaměstnavatel neakceptuje, musíte do dvou měsíců od této výpovědi podat soudu žalobu na neplatnost této výpovědi.
Podepsání hmotné zodpovědnosti není povinné, je však jednodušší pro zaměstnavatele vymáhat po zaměstnanci případnou škodu na svěřených předmětech.
Zákaz kouření na školách je stále platný a musí se dodržovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.