Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám malou firmu s.r.o o dvou zaměstnancích, jedním jsem já (zároveň jediný majitel), druhým zaměstnanec v pracovním poměru na dobu neurčitou. Zaměstnanci zbývá cca rok a tři měsíce do důchodu. Nyní již pobýva tři měsíce doma na nemocneské, má 10 hodin vycházek denně a prakticky se mi s neschopenkou chodi jednou měsíčně vysmívat, že je doma a vede se mu dobře. Nesdělil mi důvod onemocněni ani jeho předpokládanou délku. Má zřejmě známou lekařku se kterou se dohodl a ta mu píše neschopenky.

Otevřeně mi říká, že už v kanceláři dále nemá zájem pracovat. Jeho nemocenská je vyšší o několik tisíc, než jeho plat v původní firmě, kde pracoval před rokem. U mě v zaměstnáni napáchal tento člověk spoustu chyb a nyní těží z mé důvěřivosti, že jsem ho zaměstnal na dobu neurčitou a neuváženě mu dal relativně vysoký plat. Očekával jsem však důslednost a zodpovědný přístup k práci. Prosím o radu, jak se tohoto zaměstnance zbavit. Okrádá nás všechny na nemocnské. Malá firma jako je ta moje, je na zaměstnanci zcela závislá. Děkuji, Mojmír

ODPOVĚĎ:
Jako zaměstnavatel můžete dát podnět na okresní správu sociálního zabezpečení a vyžádat si posouzení zdravotního stavu zaměstnance posudkovým lékařem (zaměstnanec je povinen se tomuto vyšetření podrobit).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.