Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před cca 4 roky jsem nastoupila do zaměstnání se smlouvou na dobu určitou (do 30.4.2010). Po datu ukončení smlouvy jsem nadále pracovala ve firmě, ale již jsem neměla v ruce žádnou další písemnou smlouvu. V současné době jsem těhotná a jsem bohužel nucena zůstat doma na pracovní neschopnosti (od 1.11.2010) a do práce se s největší pravděpodobností již nevrátím.

Chci se zeptat, zda mám po zaměstnavateli požadovat dodatečné sepsání pracovní smlouvy, případně jaká by ta smlouva měla být (doba neurčitá nebo určitá). Mám obavu, aby mi zaměstnavatel dodatečně nedal smlouvu na dobu určitou, která by končila datem mého nástupu na pracovní neschopnost. Dále bych se chtěla zeptat, jaká případná rizika by z tohoto plynula. Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel má povinnost sepsat písemnou smlouvu. V tuto chvíli však může být obtížné po něm tuto smlouvu vymoci. Pro Vás je podstatné, abyste měla smlouvu alespoň do doby nástupu na nemocenskou dovolenou. Pokud jste na nemocenskou nastoupila v době trvání pracovního poměru, nebo do 7 dnů od jeho zániku, máte nárok na nemocenskou.
Pokud se do tohoto zaměstnání se vrátit nechcete, pracovní poměr na dobu neurčitou je pro Vás výhodný pouze z toho důvodu, že byste měla po skončení rodičovské dovolené nárok na odstupné, pokud by Vás zaměstnavatel již nezaměstnal.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.