Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nárok na proplacení neschopenky, když jsem v lednu 2015 podepsala novou pracovní smlouvu u zaměstnavatele, u kterého jsem pracovala od roku 2011? Z důvodu přerušení podnikání jako fyzická osoba můj zaměstnavatel založil novou firmu s. r. o. a já podepsala novou smlouvu za stejných podmínek jako tu první.

V době podepsání jsem byla na rodičovské dovolené. 30.4.2016 mi skončil rodičovský příspěvek a musela jsem nastoupit na dočasnou pracovní neschopnost DPN, protože jsem těhotná a nemůžu vykonávat svou práci. Bylo mi sděleno, že mi nemohou proplácet neschopenku, protože jsem u toho nového (stejného) zaměstnavatele nic neodpracovala. Chci se poptat, jak dále postupovat a na co mám a nemám nárok. Předem moc děkuji. Děkuji, Lenka.

ODPOVĚĎ:
Nárok na vyplácení náhrady mzdy v době pracovní neschopnosti a následné nemocenské Vám vzniká dnem, kdy jste měla nastoupit opět do zaměstnání. Pokud jste tedy v dočasné pracovní neschopnosti od května 2015, pak Vám od této doby tyto platby náleží. Doba předešlého odpracování u zaměstnavatele nemá na tuto skutečnost žádný vliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.