Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem dlouhodobě nemocný a ještě budu. Můj zaměstnavatel je v insolvenci a již nemá žádného zaměstnance. Jaká může nastat situace. Může mi dát výpověď? Jak to bude s odstupným, v případě že mi dá výpověď, kde budu požadovat nemocenskou. Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel Vám může dát výpověď z důvodů stanovených v zákoníku práce, tj. např. i zrušení zaměstnavatele, nadbytečnost (§ 52 zákona č. 262/2006 Sb. , v platném znění) Odstupné Vám náleží také v případech stanovených v zákoníku práce (§ 67 ZP). Nárok na nevyplacené odstupné můžete požadovat buď v rámci insolvenčního zákona nebo u příslušného úřadu práce (dle sídla zaměstnavatele) dle zákon č. 118/2000 Sb. , o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Pokud bude Vaše dočasná platební neschopnost pokračovat, máte nadále nárok na nemocenskou. Tu vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení prostřednictvím okresních správ sociálního zabezpečení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.