Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem se synem na paragrafu, v práci jsem se dohodla a dala výpověď dohodou (dohoda o ukončení pracovního poměru). Nyní mě prosím zajímá, když ještě paragraf nebyl ukončen, ale výpověď podepsaná, kam zaslat ukončující nemocenský lístek. A také co jsem si povinna platit, jako žena v domácnosti (dítě je školkového věku).

Manžel je zaměstnán. Na úřadu práce vedena být nechci. Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Pokud jste stále v pracovní neschopnosti, jste v tzv. ochranné lhůtě, během níž Vám nelze pracovní poměr ukončit. Pokud jste se dohodli se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru, toto ukončení by mělo následovat až po ukončení pracovní neschopnosti. Potvrzení o ukončení pracovní neschopnosti by tedy měl opět dostat zaměstnavatel.
Kategorie ženy v domácnosti dnes de facto neexistuje (byla byste ve statusu jakési nezěmastnané osoby, která není evidována na úřadě práce). Pokud budete doma a nebudete v pracovním poměru, je nutné hradit povinné nemocenské pojištění. V takovém případě se obraťte na svou pojišťovnu, oznamte jí ukončení pracovního poměru a skutečnost, že dále pojištění za sebe budete hradit sama. V případě, že byste byla evidována v evidenci úřadu práce, tak by toto pojištění za Vás hradil stát.
Pokud byste pojištění nehradila, vznikl by Vám dluh, který by pojišťovna na Vás mohla vymáhat. Také je třeba myslet na skutečnost, že po dobu, co nebudete pracovně aktivní, nepřispíváte do důchodového systému a o to se Vám v budoucnu sníží Váš starobní důchod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.