Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem dlouhodobě v pracovní neschopnosti (cca 7 měsíců) a podle doktorky to vypadá, že ještě dlouho budu. Proto bych se rád zeptal na 2 věci:
- u zaměstnavatele mám 20-25 dnů nevybrané dovolené. Pokud budu stále v pracovní neschopnosti minimálně polovina této dovolené mi na konci roku propadne (zaměstnavatel dovolenou neproplácí) je nějaká možnost jak o dovolenou nepřijít?

- se zaměstnavatelem jsem předběžně dohodnut, že po skončení pracovní neschopnosti ukončíme pracovní poměr dohodou. Kdybych to udělal již teď co přesně by se stalo s "nemocenskou" a nevybranou dovolenou?
Děkuji, Zikmund

ODPOVĚĎ:
Předně nic jako propadnutí dovolené zákon nezná. Je to vaše zákonné právo vyplývající z lidsko-právních smluv související s regenerací pracovních sil. Bohužel kolem dovolené stále panuje mnoha omylů, jedním z nich je i mýtus tzv. proplácení dovolené. Jedinou možností finanční náhrady za nevyčerpanou dovolenou je její proplacení při skončení pracovního poměru. Neexistuje tedy, aby ji zaměstnavatel proplatil během trvání pracovního poměru jako jakési odškodné, za to, že zaměstnanec dovolenou nečerpal.

Co se týče čerpání, dovolenou za rok 2012 Vám musí určit k čerpání zaměstnavatel do 30. 6.2013, pokud tak neučiní, vzniká právo zaměstnanci si jednostranně dovolenou určit sám (§ 218 odst. 3 zákoníku práce). Tedy pokud Vám ji nenařídil do 30. 6. , písemně mu oznamte 14 dní dopředu, kdy hodláte dovolenou čerpat. Pokud byste byl i nadále v pracovní neschopnosti, dovolená Vám opět nepropadá, zaměstnavatel ji určí po skončení této překážky.

Pokud ukončíte pracovní poměr tak, jak už bylo řečeno, nevyčerpanou dovolenou Vám musí zaměstnavatel proplatit v nejbližším výplatní termínu. Po skončení pracovního poměru, pokud byste byl stále v neschopnosti, by zřejmě hradila nemocenskou česká správa sociálního zabezpečení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.