Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji jako zaměstnanec a mám uzavřenou řádnou pracovní smlouvu na 40 hodin týdně. Pracuji 4 dny v týdnu od pondělí do čtvrtku 10 hod. denně. 24.12.2010 je státní svátek, ptám se kolik hodin musím v tomto týdnu od 20 - 23.12.odpracovat a jestli mám nárok na náhradu za státem uznané svátky. Děkuji, Svatopluk


ODPOVĚĎ:
Pokud v pracovní smlouvě nemáte rozložení pracovní doby stanoveno stejně jako je prakticky prováděno – tzn. že pracujete 4 dny v týdnu po deseti hodinách, tak jste povinen odpracovat 32 hodin a za svátek dostat náhradu mzdy. Pokud ve smlouvě toto rozložení, ale máte uvedené, tak Vám žádné nároky neplynou. V případě první varianty si ale spočítejte, zda Vám bude stát za to se se zaměstnavatelem dohadovat na kratší pracovní době a požadovat náhradu mzdy, protože nepředpokládám, že by chtěl přistoupit bez dalšího na to, že odpracujete méně hodin než je obvyklé a za den, kdy standardně nepracujete dostanete náhradu mzdy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.