Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve firmě máme provoz na směny od pondělí do neděle i přes svátky, tedy 365 dní v roce. Směny máme následovně
- 12 hodin: od 6:00 do 18:00,
- od 10:00 do 22:00.

V pracovní dny je i průběžná směna od 8:00 do 20:00, tedy máme provoz pokrytý od 6 rána do 22 večer. Podle zaměstnavatele se jedná o přetržitý provoz jenom s jiným nástupním časem, takže máme dáno odpracovat 40 hodin týdně. Když jsem si kontrolovala směny, tak mi neseděly hodiny. Ptala jsem se zaměstnavatele, který fond odpracovaných hodin mám počítat, protože je vyšší počet hodin včetně placených svátků, ale když přes svátek nepracuji, tak by se podle mě měl počítat ten nižší počet hodin, nemohu přece, když nemám svátek odpracovat ty hodiny. Zaměstnavatel mi sdělil, že jelikož my máme tu pracovní dobu od pondělí do neděle i přes svátky, tak se nám počítá vždy ten vyšší fond. Zaměstnanec, který je v práci přes svátek má 100 procent, zaměstnanec, který měl mít směnu, ale nemusí tam být má volno, zaměstnanec, který nebyl v práci, a neměl plánovanou směnu, si ten počet hodin odpracuje v týdnu. Mě tento postup přijde nelogický, že nemáme nárok na svátek mít volno a máme si ho odpracovat. Za celý rok jsem měla 3 svátky, které byly zaplaceny, a ostatní si musím odpracovat. Jako příklad uvádím měsíc prosinec 2017, kde jsem měla přes tyto tři svátky volno. Podle počtu hodin mám odpracováno 177,6 hodin (dva dny, tedy 22 hodin jsem měla dovolenou, ale ta se počítá do odpracovaných hodin), ale podle zaměstnavatele jsem měla mít odpracováno 168 hodin, tedy dobu včetně placeného svátku a ne dobu 152 hodin bez svátků. Z tohoto měsíce mám jenom 9,6 hodin navíc. Mým druhým dotazem je, že když nám vyjde směna na svátek, a chceme mít dovolenou, zda nám to mohou počítat jako hodiny za dovolenou, protože to v naší práci tak stanoveno je. Děkuji, Jitka

ODPOVĚĎ:
Při takovém rozvržení pracovní doby mohou nastat tři situace:
1) zaměstnanec ve svátek pracuje
2) zaměstnanec měl na svátek rozvrženu směnu, ale nepracoval kvůli svátku. Doba, kdy zaměstnanec v důsledku svátku nepracoval, se posuzuje jako výkon práce a započítává se do stanovené týdenní pracovní doby v příslušném týdnu. Tyto zaměstnanci tak nejsou povinni směnu, jež jim v důsledku svátku odpadla, napracovat v pozdějším období.
Řešení, kdy zaměstnavatel rozvrhne zaměstnanci směnu na svátek, a zaměstnanec v důsledku svátku v tento den nepracuje a odpadlou směnu musí napracovat v pozdějším období, je v rozporu se zákoníkem práce.
3) Zaměstnanec nepracoval protože neměl rozvrženou směnu.
Postup zaměstnavatele je naprosto v pořádku.
Pokud máte rozvrženu směnu na svátek, který je pro Vás pracovním dnem, je možné čerpat dovolenou a den bude posuzován a zaplacen jako dovolená. I tento postup je v souladu s právními předpisy.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Fond pracovní doby, přetržitý provoz - výpočet odpracovaných hodin
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.