Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala na správné řešení svátků u vychovatelů v nepřetržitém nepravidelném provozu. Vychovatel má v pravidelném, 14 denním rozpisu odpracovat 54 hodin přímé činnosti. Tzn. 5x6 hodin (všední den) + 2x12 hodin (víkend). Pokud státní svátek připadne na všední den, má nařízenou přímou činnost 12 hod.

Na jaký má nárok příplatek? Běžná praxe je, že nemají příplatek, ale nárok na 12 hodin náhradního volna. Lze takto postupovat? Je ještě jiná možnost, jak toto řešit? Děkuji, Vanda.

ODPOVĚĎ:
Podle § 135 odst. 2 a 3 zákoníku práce za práci ve svátek poskytne zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, a to nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí.
Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku ve výši průměrného hodinového výdělku za hodinu práce ve svátek místo náhradního volna.
Primárně tedy zaměstnanci náleží za práci ve svátek náhradní volno, příplatek pouze po dohodě zaměstnance a zaměstnavatele.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Příplatek za práci o státním svátku nebo náhradní volno
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.