Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji s mentálně postiženými jako pracovník v sociálních službách (asistentka na chráněných bytech). Máme dvanáctihodinové směny (7:00-19:00) s tím, že celou dobu jsme s klienty (obědváme s nimi, večeříme s nimi.), nikdo nás nechodí zastoupit.

V podobných službách jak jsme se informovali, mají do pracovní doby počítáno 11,5 hodiny, na úřadu práce nám dokonce řekli, že by nám měl zaměstnavatel počítat celých 12 hodin. Náš zaměstnavatel nám počítá 11 hodin. Ptám se tedy co je správně a na co máme nárok? Děkuji, Jana.

ODPOVĚĎ:
Z § 88 odst. 1 zákoníku práce vyplývá, že jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby.
 Zaměstnanec sice může při práci jíst nebo odpočívat, ale bez přerušení provozu. Nemůže se vzdálit ani být nikým vystřídán.
Přestávka na jídlo a oddech u prací, které lze přerušit, je dobou pracovního volno, během kterého se zaměstnanec může vzdálit z pracoviště. V případě, že se z pracoviště vzdálit nemůžete a přestože jíte, v podstatě stále pracujete, jedná se o práce, které nelze přerušit, tato doba se započítává do pracovní doby a měla by Vám být proplacena. Souhlasím proto s informací ze strany úřadu práce - zaměstnavatel by měl vyplácet mzdu za plných 12 hodin.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Práce 12 hodin v kuse (péče o mentálně positižené) - zaměstnavatel počítá jen 11 hodin
  • Neumožnění pracovní přestávky zaměstnavatelem a výpočet pracovní doby (péče o mentálně hendikepované osoby v chráněných bytech)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.