Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 25.11.2021 na odpolední směně cca po 3 hodinách jsem byl vyzván, abych opustil pracoviště z důvodu, že jsem odmítl se nechat otestovat antigenním testem podle nařízení vlády a MZ. Resp. jsem s testem souhlasil pokud bude z kraje nosu. Bylo mi ale sděleno, že test bude ze zadní části nosu, to jsem odmítl. Po chvíli mi bylo řečeno, že bych mohl bez testu na pracovišti zůstat pokud bych měl po celou dobu nasazený respirátor nebo nanoroušku, s čímž jsem souhlasil.

Ale ještě k tomu dodržovat stále 1,5 m rozestup od ostatních, což se podle mého nadřízeného ale i mě při mé práci dodržet nedá. Poté mě nadřízený opět řekl, že bude lepší když opustím pracoviště. Ještě jsem musel podepsat dokument, že jsem nebyl testován a bylo mi sděleno, že budu nahlášen na KHS. U té příležitosti jsem znovu uvedl, že když bude test jiný než ze zadní části nosu, tak s tím problém nemám. Bylo mi sděleno, že jiné testy nemají. Poté jsem tedy opustil pracoviště. Od pátku 26.11.2021 jsem v pracovní neschopnosti. V úterý 30.11.2021 odpoledne jsem nadřízenému volal, co mě za ten den do docházky napsal. Odvětil, že neví, že už si to nepamatuje. Ráno se prý na to podívá a že mu mám zavolat. Druhý den ráno jsem mu asi třikrát volal, ale nebral mi telefon. Asi po hodině a půl mi přišla SMS z jeho podnikového telefonu a v ní stálo, cituji: Za ten den máte absenci. Tedy 4h a 15 min jste v mínusu. Neschopenka přišla až od 26.11.2021. Hygiena se vám neozve, protože už máte PN od jiného doktora. Dne 15.12.2021 mi byl Českou poštou doručen dopis od zaměstnavatele, ve kterém se píše, že mi bylo uděleno napomenutí a krácena dovolená za porušení povinnosti zaměstnance. V dopise, který k nahlédnutí posílám v příloze stojí, že jsem se dopustil porušení povinnosti zaměstnance tím, že jsem svévolně opustil pracoviště. Což ale není pravda, byl jsem k opuštění pracoviště vyzván nadřízeným, kterým je dopis podepsán. Den po obdržení výše uvedeného dopisu jsem mu volal proč mi bylo zasláno napomenutí, když mě domů poslal on. Kupodivu to ani nepopíral, dodal že na hygieně mu dokonce řekli, že udělal dobře když mě vykázal z pracoviště. Nicméně, proč zaměstnavatel tak rozhodl mě nedokázal vysvětlit. Pořád povídal, že mám mínusové hodiny, že mi tam nemohl napsat nic jiného. Závěrem dodal, že kdybych se nechal otestovat, mohl jsem tam dále pracovat. Myslím, že je to nespravedlivé. Nikdy jsem se zaměstnavatelem žádný konflikt neměl, ale v této době je všechno jinak. Mohu se nějak bránit, je nějaká šance? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Artur.

 

ODPOVĚĎ:
V případě odeslání zaměstnance domů kvůli tomu, že nebyl otestován, se jedná o překážky na straně zaměstnance, tedy o omluvenu absenci, za kterou nenáleží mzda/plat. Pokud bylo možné dodržet opatření stanovené mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, tedy rouška a rozestup, a zaměstnavatel přesto neumožnil zaměstnanci práci, pak by se mohlo jednat i překážky na straně zaměstnavatele, za které náleží náhrada mzdy/platu.
Postup zaměstnavatele je tedy chybný. Doporučuji obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.