Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 1.7.2010 jsme s partnerem vykonali 8 hodinovou práci v nejmenované zemědělské společnosti. Byla to brigáda a podle zaměstnavatele nebylo třeba smlouvu ujednávat písemně. Dále jsme byli domluveni, že nám v případě další spolupráce zavolají. Po měsíci se neozvali a my požádali o peníze které jsme si za onen den vydělali. Zaměstnavatel nám zavolal a řekl, že ještě stojí o naší spolupráci, ale neví kdy přesně nás bude potřebovat, že když se neozve do konce měsíce máme si pro peníze přijít 30.8.2010 a když se ozve tak ty peníze nám připočte k těm z 1.7. Zaměstnavatel se ozval pouze partnerovi který v údajnou dobu byl pracovně v zahraničí, takže spolupráci odmítl. Dnes jsem se zaměstnavatelem mluvila a bylo mi řečeno, že mi onen den nezaplatí a ještě že my jim s partnerem dlužíme peníze za ušlý zisk. V době kdy partner spolupráci odmítl, mně však spolupráce nabídnuta ani nebyla, ale i přesto chtějí po mně peníze. Chtěla bych se zeptat jestli mají na tohle jednání právo i když nemáme žádnou písemnou smlouvu a jestli mám právo na zaplacení práce ze dne 1.7.? Děkuji za odpověď, Libuše


ODPOVĚĎ:
Smlouva skutečně nemusí být písemná. Na takové jednání právo nemají, neboť jste se závazně nedomluvili na dalším termínu, tedy jste závazně neuzavřeli smlouvu (byť úsně). Ve Vašem případě obzvlášť, když se Vám ani neozvali. Problém však je, že pokud chcete dané peníze vymoci, musíte se obrátit na soud, kde bude na Vás prokázat, že tato smlouva existovala, a že jste práce vykonali. Pokud jde o jejich požadavek, tak platí že pokud nezaplatíte, mají také jedinou možnost, a to obrátit se na soud. Vzhledem ke skutečnostem nemohou dokázat, že jim dlužíte za ušlý zisk.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.