Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme příspěvková organizace, ve které zaměstnanci jsou odměňováni měsíční mzdou. Dotaz se týká délky pracovní doby, resp. odpracovaných hodin u zaměstnanců pracujících v nepravidelně rozvržené pracovní době - v režimu jednosměnném s postupným nástupem (překrývání se denní a odpolední směny /4 hod./ vždy po dobu polední špičky ve stravování), vč. sobot, nedělí a svátků.

Jedná se o pracovníky stravovacího provozu, kteří pracují za základě předem rozvrženého harmonogramu na 26 týdnů. Stanovená týdenní pracovní doba činí 40 hodin, nezávisle na tom, zda v tomto období je svátek, nebo nikoli. Zaměstnanec je tedy povinen odpracovat 26 týdnů x 40 h = 1040 hod. Je tento postup správný? (VARIANTA A) Někteří zaměstnanci se domnívají, že tento postup je nesprávný a hodiny svátků mají být vyňaty z celkového počtu odpracovaných hodin. Např. V období 26 týdnů jsou 2 státní svátky. Vedoucí zaměstnanec nepracuje s celkovým počtem 1040 hodin, ale počítá takto: 1040 h – 16 h (2 svátky) = 1024 h (VARIANTA B). Vedoucí pracovník postupuje srovnávajíc svou pracovní dobu (pružná Po-Pá, také vyrovnávací období 26 týdnů). Je správně varianta A nebo B? Děkuji, Radka.

ODPOVĚĎ:
Při nerovnoměrně rozvržené pracovní době mohu nastat 3 situace:
1) zaměstnanec ve svátek pracuje
2) zaměstnanec měl na svátek rozvrženu směnu, ale nepracoval kvůli svátku. Doba, kdy zaměstnanec v důsledku svátku nepracoval, se posuzuje jako výkon práce a započítává se do stanovené týdenní pracovní doby v příslušném týdnu. Tyto zaměstnanci tak nejsou povinni směnu, jež jim v důsledku svátku odpadla, napracovat v pozdějším období.
Řešení, kdy zaměstnavatel rozvrhne zaměstnanci směnu na svátek, a zaměstnanec v důsledku svátku v tento den nepracuje a odpadlou směnu musí napracovat v pozdějším období, je v rozporu se zákoníkem práce.
3) Zaměstnanec nepracoval protože neměl rozvrženou směnu.
Postup zaměstnavatele je naprosto v pořádku.
Pokud máte rozvrženu směnu na svátek, který je pro Vás pracovním dnem, je možné čerpat dovolenou a den bude posuzován a zaplacen jako dovolená. I tento postup je v souladu s právními předpisy.
Počet reálně odpracovaných hodin se proto snižuje pouze u zaměstnanců, kterým byla na svátek rozvržena směna a tato směna z důvodu svátku odpadla. Pokud směna rozvržena nebyla, je nutné odpracovat plný počet hodin (1040).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Mzda u jednosměnného režimu s postupným nástupem - překrývání se denní a odpolední směny
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.