Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou s úvazkem 40 hod./týden, mzda je úkolová a určena mzdovým výměrem ve výši 65 Kč/normohodinu. Dle pracovní smlouvy jsem zařazena ve 2. skupině prací. Ráda bych se tedy zeptala, zda je možné, aby zaměstnavatel určil mzdovým výměrem částku 65 Kč/normohodinu, přestože je u 2. skupiny prací minimální výše zaručené mzdy 72,90 Kč?

Vztahuje se uvedená výše zaručené mzdy i na tento konkretní případ? Při konfrontaci se zaměstnavatelem mi bylo vysvětleno, že mzdu počítá následujícím způsobem:
- odpracováno za den: 9 normohodin
- výpočet zaměstnavatele 9 normohodina x 65 Kč/normohodina = 585 Kč (které mi vyplatí)
Když oponuji, že nevyplácí 72,9/hod, tak vypočítá 585/8 = 73 Kč/hod (tudíž že zaručenou mzdu splňuje). Osm vychází z týdenního úvazku (40/5 dnům = 8).
Z tohoto výpočtu ovšem že pokud plním normu na 100% (tedy za den odpracuji ne 9 ale 8 Nhod). 8x65=520 Kč což ale znamená, že nedosahuji na zaručenou minimální mzdu a onen rozdíl mi tedy musí doplácet. Jinými slovy jsem nucena za 8 hodin odpracovat cca 9 normohodin, abych vůbec dosáhla na zaručenou mzdu.

ODPOVĚĎ:
Zaručená mzda se stejně jako minimální mzda vztahuje i na zaměstnance, který je odměňován úkolovou mzdou. Vzhledem k tomu, že nejnižší úrovně zaručené mzdy jsou stanoveny pro týdenní pracovní dobu 40 hodin, je při jiné délce pracovní doby nutné přepočítat výši hodinových sazeb.
Sazba zaručené mzdy se vztahuje ke klasické hodině, nikoli k normohodině. K přepočtu normohodin na pracovní hodiny se používají různé výpočty podle druhu vykonávané práce. Je tedy možné, že podle vykonávané práce 9 normohodin bude odpovídat 8 pracovním hodinám.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odměna za normohodinu a minimální, zaručená mzda
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.