Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, pracuji jako účetní druhým rokem u podnikatele v mličké fimě.  Provozovna, kam jsem nastoupila v r. 2008 je v pronajatých prostorech, ve městě, kam dojížím ze svého bydliště vlakem 21 km (denně strávím cestováním 2 hod - tam a zpět). Nedávno mi zaměstnavatel oznámil, že dostal výpověď z pronájmu provozovny. Z toho důvodu, že hledá vhodné prostory na venkově, mimo město (tzn. pro něj levnější).
Pro mne to znamená, že bych musela dojíždět ještě dál, do některé z okolních vesnic, kam mi pravděpodobně nebude ani navazovat spoj na vlak, kterým dojíždím. Fakticky by to pro mne nebylo časově řešitelné kvůli spojům tam i zpět.
Zaměstnavatel je si toho vědom. Proto mi nabídl, že mne ráno bude vozit z města technik autem. Cestu zpět zaměstnavatel neřeší, protože z provozních důvodů jsou přes den auta v terénu.
Myslím si, že tím se asi zaměstnavatel snaží zrušit svoji povinnost podání výpovědi z organizačních důvodů - stěhování firmy, a hlavně nechce mít povinnost vyplatit odstupné, pokud se firma přestěhuje. Nevím, co mám dělat. Jsem samoživitelka. Děkuji za radu, Hedvika


ODPOVĚĎ:

Každá pracovní smlouva obsahuje obligatorně místo výkonu práce. Vy máte povinnost pracovat pouze na zmíněném místě a nemáte povinnost akceptovat jiné místo, pokud ovšem nemáte ve smlouvě stanoveno jinak. Pokud se tedy zaměstnavatel stěhuje, a vy to neakceptujete, může Vám dát výpověď z důvodů přemístění organizační složky.

V takovém případě máte nárok na odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

Ovšem jen Vy můžete zvážit, zda se Vám vyplatí dojíždět i do vzdálené vesnice, nebo hledat jinou práci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.