Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Na parkovišti v areálu firmy mého zaměstnavatele došlo k vandalismu na mém autě, konkrétně k úmyslnému poškození laku. Na parkovišti jsou bezpečnostní kamery, které byly zrovna mimo provoz. Zaměstnavatel tvrdí, že když na kameře nic není a proto, že jde o vandalismus, nemám nárok na náhradu škody. Že prý na tohle firma není pojištěna a že je jedno, jestli se to stalo v areálu firmy nebo kdekoliv jinde. Je to pravda, nebo na náhradu škody právo mám? Děkuji, Svatopluk.


ODPOVĚĎ:
Na Váš případ lze aplikovat odpovědnost zaměstnavatele za škodu na věcech, které zaměstnanec obvykle do práce nenosí a které zaměstnavatel nepřevzal do zvláštní úschovy. Zaměstnavatel odpovídá do částky 10 000 Kč. Jestliže se zjistí, že škodu na těchto věcech způsobil jiný zaměstnanec nebo došlo-li ke škodě na věci, kterou zaměstnavatel převzal do zvláštní úschovy, uhradí zaměstnavatel zaměstnanci škodu v plné výši.
Právo na náhradu škody zanikne, jestliže její vznik neohlásí zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy se o škodě dozvěděl.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.