Počet stránek ve webu: 43.247

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Hmotná odpovědnost v zaměstnání: moje dcera je vystudovaná jako oční optik, našla si práci u jedné oční lékařky (oftalmoložky) a ta chtěla, aby pro ni v očním centru pracovala jako vedoucí optiky, vzhledem k tomu, že má na to vzdělání i praxi 5 let. Dcera u ní pracovala měsíc a něco a paní doktorka došla s výpovědí tedy v tříměsíční zkušební době.

Dcera nedostala výpověď řádně 3 dny před vystaveným datem a nebylo jí vůbec dovoleno si provést inventuru zda je vše v pořádku. Paní doktorka dceru nechtěla pustit z provozovny, než jí podepíše výpověď a pak s dcerou začala řešit, že jí nesedí faktury za brýlová skla. Dcera se pod žádné faktury nepodepisovala a paní doktorka zasahovala do PC provozovny, že si příslušném programu mazala přijaté faktury. Dcera se obává, zda ze strany paní doktorky nemůže dojít, třeba k vystavení fiktivní faktury za nějaké zboží a pokud to zboží jako nedohledají v provozovně, tak sumu za toto zboží bude chtít vymáhat po dceři. Opravdu s takovým jednáním zaměstnavatele jsem se nesetkala a je zarážející, že člověk s titulem takto jedná. Jak se může dcera bránit, pokud jí bývalý zaměstnavatel z něčeho obviní. Předem děkuji za Vaši odpověď, Milada

ODPOVĚĎ:
Zrušení pracovního poměru ve zkušební době je skutečně možné učinit okamžitě bez nedodržení určitého časového limitu před skončením pracovního poměru. Pokud měla dcera uzavřenu tzv. hmotnou odpovědnost za svěřené hodnoty, pak by byla odpovědna pouze v případě, že by s nimi mohla disponovat jen ona sama a nikdo jiný a také, pokud by byla po jejím odchodu provedena inventura, to se však nestalo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.