Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12.7.2016 první den v práci (zaučování se rajónu jakožto kurýr přepravní služby) a stala se mi dopravní nehoda. Sice do mě vletěl motorkář (bez zranění či újmě na zdraví), ale podle vyhlášky a pravidel můžu za to já. U dopravní nehody nebyla přítomna Policie ČR, protože se obě strany na zavinění dohodli (já i motorkář).

Motorkáři škodu na motorce uhradí pojišťovna z povinného ručení, které platí přepravce jakožto majitel vozidla, nicméně mu škodu budu muset na vozidle uhradit já. Vzhledem k tomu, že to je dodávkové vozidlo značky Fiat, tak bude oprava zřejmě drahá. Pokud to bude snesitelná částka, uhradím ji bez problémů, obávám se ale, že bude vysoká. Pojistku na "blbost" (pojištění proti škodě způsobené mému zaměstnavateli nemám). Tudíž se chci zeptat: Jsem stále vedený na úřadu práce jakožto nezaměstnaný, mám šanci se nějak proti této věci placení bránit, když mezi mnou a dopravcem (vlastníkem vozidla) nevznikla pracovní smlouva a ani dohoda o provedení práce? Děkuji, Tomáš.

ODPOVĚĎ:
Pokud jste pro zaměstnavatele konal práci bez uzavřené pracovní smlouvy, jednalo se o výkon „nelegální práce“. Pracovní smlouva musí být dle zákoníku práce uzavřena písemně, přesto je však možné, aby mezi stranami vznikl pracovní poměr i na základě ústně uzavřené pracovní smlouvy, pokud strany začali dle pracovní smlouvy již konat, což je Váš případ. Takže v daném případě můžete sice zaměstnavateli argumentovat, že mezi Vámi nebyla uzavřena pracovní smlouva, tudíž ani nevznikl pracovní poměr, pokud by však zaměstnavatel tuto Vaši argumentaci nesprávně uznal, pak by však po Vás mohl chtít náhradu škody dle občanského zákoníku, kde se odpovídá bez omezení za skutečnou škodu. Jako zaměstnanec byste odpovídal za škodu dle zákoníku práce a zaměstnavatel by po Vás mohl požadovat max. 4,5 násobek průměrného výdělku, i kdyby skutečná škoda tuto částku přesáhla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.