Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné, aby zaměstnanec pracoval bez písemného souhlasu na jiném místě, než které má v pracovní smlouvě uvedeno jako místo výkonu práce? Pracuji ve firmě 6 let (2015-2021) a nikdy jsem nepracoval na místě, které mám uvedeno jako místo výkonu práce. Zvažuji odchod, kvůli přetěžování ze strany zaměstnavatele.

Říkal jsem si, jestli mě fakt, že vykonávám práci mimo místo výkonu práce nestaví do trochu výhodnější pozice vůči zaměstnavateli? Že bych třeba nemusel dávat výpověď, jen odmítl oficiálně pracovat jinde než mám ve smlouvě?

 

ODPOVĚĎ:
Místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce vykonávána, je podstatnou náležitostí pracovní smlouvy. Zaměstnavatel je podle § 38 odst. 1 písm. a) zákoníku práce povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci (požadovat plnění pracovních úkolů) v jiném místě, než v místě, které bylo jako místo výkonu práce mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem sjednáno, leda by jej vyslal za podmínek stanovených zákoníkem práce na pracovní cestu.
Některými odborníky je ale uváděno, že zákoník práce nestanoví, že by nedostatek písemné formy ujednání o místu výkonu práce způsoboval jeho neplatnost. Pokud jste započal s výkonem práce v nové oblsti, dalo by se takové jednání považovat za konkludentní souhlas.
Dle mého názoru máte právo požadovat přidělování práce v místě uvedeném v pracovní smlouvě. Nemůže-li zaměstnavatel přidělovat zaměstnanci práci ve sjednaném místě výkonu práce, brání zaměstnanci ve výkonu práce překážka na straně zaměstnavatele, a to až do vyřešení situace dohodou účastníků, popřípadě do rozvázání pracovního poměru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.