Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel pracoval na dobu určitou jako řidič. Poslední 8 měsíců je na neschopence. Je stále. Doba určitá vyprchala. Požádal zaměstnavatele o roční zúčtování daně, ten mu to odmítl udělat, že prý on nemusí. Slevu na dítě mu dávala do výplaty. Prosím jak to je? Na co má nárok? Děkuji. Lucie

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 38ch zákona o daních z příjmů říká, že poplatník může požádat... Stanoví také, kdy plátce daně roční zúčtování neprovede (Roční zúčtování záloh a daňové zvýhodnění dále neprovede plátce daně u poplatníka, který podá nebo je povinen podat daňové přiznání k dani - § 38ch a § 38k zákona o daních z příjmů).
Pokud nejde o poplatníka, který je povinen podat daňové přiznání sám, plátce daně PROVEDE roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění.
Podle mého názoru je možné z dikce zákona dovodit povinnost zaměstnavatele na žádost zaměstnance provést zúčtování daně, a to ke dni skončení pracovního poměru.
Zaměstnanec musí požádat zaměstnavatele o daňové potvrzení písemně do 15.2. daného roku.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vydání ročního zúčtování daně zaměstnavatelem - povinnost nebo dobrá vůle zaměstnavatele?
  • Je zaměstnavatel povinen vydat daňové potvrzení zaměstnanci na jeho žádost?
  • Do kdy musí zaměstnanec požádat zaměstnavatele o daňové potvrzení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.