Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem částečný invalidní důchodce, tedy ČID 1. stupně, pracuji ve výrobě hraček, na funkci "skladník" a to již od 1.8.2008. Do této firmy jsem už nastoupil jako invalida s určitým omezením. Nesčetně krát a mnoho let jsem nadřízeným připomínal svá omezení – ohledně práce v předklonu, zvedání těžkých břemen nad horizont hlavy, práci v chladnu, práce přesčas atd. - ignorovali to.

Můj zdravotní stav se v roce 2015 zhoršil natolik, že mě naše závodní lékařka napsala doporučení na zkrácený pracovní úvazek, zamítli to a navíc mě vyhrožovali, že mi dají výpověď ze zaměstnání, když na tom budu trvat. 26.9.2017 na periodické zdravotní prohlídce naše závodní lékařka na základě ého zdravotního stavu napsala cituji: "Jmenovaný je zdravotně způsobilý s podmínkou - není vhodná práce v předklonu, nesmí pracovat ve výškách, nesmí vykonávat noční směny, nesmí zvedat těžká břemena nad horizont hlavy, není vhodná práce spojená s celodenním stáním."
9.11.2017 jsem šel k nadřízenému a tam se dozvěděl, že po přečtení mého lékařského posudku nejsem schopen vykonávat funkci skladníka a ať podepíšu ukončení pracovního poměru dohodou a ať se už na expedici nevracím, že prý si mě nevezmou na svědomí. Nepodepsal jsem, odešel z práce a hned šel k doktorce a nyní jsem v pracovní neschopnosti a budu docházet na rehabilitace. Moje otázka zní - mají právo mě vyhodit? Jak se mám zachovat? Co mám dělat? Jak by měla znít moje případná výpověď, abych dostal podporu v nezaměstnanosti? Mám nárok na případné odstupné či jinou dávku od zaměstnavatele s ohledem na to, že dlouhodobě ignoroval doporučení závodní lékařky a nutil mne vykonávat práci, na kterou jsem nebyl způsobilý? Děkuji, Arnošt

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel s Vámi může ukončit pracovní poměr podle § 52 písm. e) zákoníku práce, podle něhož je zaměstnavatel oprávněn dát zaměstnanci výpověď, pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost. V takovém případě nemáte nárok na odstupné.
Nárok na finanční plnění ze strany zaměstnavatele by vznikl pouze v případě, že by se Vám stal pracovní úraz nebo jste onemocněl nemocí z povolání.
Pokud budete chtít dát výpověď sám, nebo uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru, je vhodné do textu uvést, že k ukončení pracovního poměru došlo ze zdravotních důvodů, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání. Tento důvod patří  mezi tzv. vážné důvody podle § 4 zákona o zaměstnanosti. Při ukončení pracovního poměru pak nedochází ke krácení podpory v nezaměstnanosti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zaměstnavatel nutí zaměstnance podepsat ukončení poměru dohodou ze zdravotních důvodů
  • Nárok na odstupné - ukončení pracovního poměru dohodou ze zdravotních důvodů
  • Zaměstnavatel nutí dělat zaměstnance s částečným invalidním důchodem ČID práci, kterou lékař zakázal - jak postupovat?
  • Nucení zaměstnance do práce zakázané ze zdravotních důvodů lékařem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.